E-hírfolt: 2019. július

Quilt National 2019

A Quilt National az Egyesült Államok és talán a világ legprominensebb art quilt versenye, amit minden páratlan évben rendeznek meg. A túljelentkezés kb. tízszeres, így az ohiói Dairy Barnban nyíló kiállításra bekerülni a lehető legnagyobb megtiszteltetésnek számít. Az alábbiakban az idei díjazottak közül válogattam.
A 2019-es fődíjat Karen Schulz Párbeszéd című absztrakt quiltje kapta, ami géppel készült, és a vonalakat szál levarrással hangsúlyozta ki.
A Quilts Japan díját Dana Ziesemer Alakzatok és vonalak című quiltjének adták.
Margarita M. Korioth Narancsvirágok című quiltje kapta a Lynn Goodwin Borgman Felületdíszítési díjat, amiben a textil mellett egy a saját maga által kifejlesztett technikával régi újságokat is felhasznált, és a gépi tűzés mellett kézi hímzéssel emelte ki a kontúrokat.
Pamela Loewen munkáját, az Ártatlanság kertjét mint kimagasló géppel varrott quiltjet díjazták.
Irene Rodericket „fiatal művészként” Mr Bojangles, Tánc című quiltjéért díjazták, amely mindenféle előzetes tervezés nélkül pusztán improvizációval készült.
Barb Wills Föld jelek című munkáját az anyagok kidolgozásáért díjazták, amit saját maga által készített japán fadúcokkal és saját készítésű tintával és festékkel hordott fel.
Valerie Maser-Flanagan, a McCarthy Emlékdíj díjazottja Megvilágosodás című quiltjében a korábban már sokszor használt csíkvarrást tette háromdimenzióssá.
Helen Geglio az egyik zsűritag elismerését érdemelte ki festett használt ingekből alkotta meg a Nyugtalanság című quiltjéért.
Liz J. Axford egy másik zsűritag elismerését vívta ki Elmozdulások 8 című quiltjéért, amiben kétszer festett shibori anyagokkal keltette a mélység illúzióját.

2019-es fődíj Karen Schulz


Portrét is varrhatunk

A világháló adta kincsesbányában néha rábukkanok olyan textil művészekre, akiktől tanulni, inspirálódni lehet. Témák szerint keresgéltem, most a portrék tettek kíváncsivá, így szívesen megosztom mire leltem.

Mondhatnánk, hogy könnyű annak, aki festeni, rajzolni tud, mint Mrs. Bertimus, de ha alaposan végig nézzük a munkáit, kedvet kapunk egy régi farmert feldobni nemcsak boróval, hanem kedvenc kiskutyánkkal, virágokkal, gyerek rajzokkal, kétoldalas ragasztó fátyolt használva, kis (vagy sok) hímzéssel kiemelve egy-egy fontos részletet.

http://mrsbertimus.blogspot.com/search/label/Freestyle%20Machine%20Embroidery

Katherine Roumanoff kollázs portréi is igen bájosak, nekem a gyerekrajzokat juttatja eszembe. Nem rossz ötlet unokás elfoglaltsághoz az idei nyári vakációban, akár.

https://www.art.roumanoff.com/copie-de-accueil

Jason Pollen textilművész portréi nagyon tetszenek nekem, még ha egy elég régi bejegyzésben találtam is rájuk.

https://jennifercoynequdeen.blogspot.com/2012/03/philadelphia-jason-pollen.html

A következő bejegyzésben, sima iskolai ragasztót használva csodás munka született, szerintem. Persze, egy tervező fal igen jól jön ilyenkor, nem gondoljátok? Ajánlom figyelmetekbe, Melissa Averinos munkáit.

https://weallsew.com/applique-technique-design-wall-tips/?crlt.pid=camp.velOpRhOtaRz

Kukucskáljunk be egy kis műhelymunkába is.

http://messygoat.com/2016/06/02/making-faces-with-melissa/

Végül a régi anyagok és a portrék felhasználásával, egy textil albumot, könyvet is varrhatunk, hímezhetünk, ha kedvünk, időnk engedi… na meg, ha valami újat szeretnénk kipróbálni. Mondanom sem kell mennyire jó érzés régi anyagokkal dolgozni, még ha pecsétes, vagy szakadt is.

https://pascale-driviere.odexpo.com/default.asp?page=32705&sm=&galerie=38866&ng=attendre%20encore,%20attendre%20toujours%20&lg=

Arra bíztatok mindenkit, hogy ha elolvastátok soraimat, magatok is keresgéljetek a neten ebben a témában, hiszen igen gazdag a felhozatal… remélve, hogy eléggé kíváncsivá tettelek benneteket.

Sólyom Melinda, 2019.júl.8.


Tervezőfal

A tervezőfal egy csodálatos eszköz a foltvarró számára, mivel lehetővé teszi, hogy munkáját függőleges síkon is megszemlélje még a munkafolyamat során. Segít abban, hogy ideiglenesen megjelenítse a látványt, mielőtt összeillesztenéd. A dizájnfal ideális ha a blokkot csak nézni szeretnéd egy ideig, elhelyezés, színválasztás, anyagválasztás miatt vagy bármilyen más tervezési szempontból. A falon nem lesz útban senkinek, ottmaradhat amíg nem állsz készen arra hogy visszatérj hozzá. Ha valaha tapasztaltad a hátfájást , ami néha a padlón csúszás közben utolér, mikor a blokkokat illesztgeted, rendezgeted egymáshoz, akkor mindenképp szükséged van egy ilyen segédre.

A designfal létrehozásához sokféle lehetőség áll rendelkezésre. Vannak gyártott tervezési falak, amelyeket megvásárolhatsz, és sok ötletet van a hálón a saját tervezőfal elkészítésére.  A legegyszerűbb dizájnfal létrehozható egy darab flanel lelógatásával, de ha kicsit profibb megoldásra vágysz összegyűjtöttem néhány ötletet.

Alapvetően két csoportra osztható a végeredmény szempontjából, FIX-állandó fal vagy mozdítható illetve elrakható alkalmatosságot szeretnél.

A stabil tervezőfal mérete az adott lehetőségeidtől függ, anyagában pedig különböző :

  • -gipszkarton
  • -szivacs
  • -hungarocell
  • -parafa
  • -mágnesfal
  • -lyukacsos rostlemez
  • -farostlemez

Némi munkával és néhány plusz kézzel mindegyikre ráfeszíthető a vinyl asztalterítő, flanel hátlappal. Persze a flanel oldala lesz a színe a mi esetünkben. Használhatsz lepedővásznat, vagy egyéb neked tetsző textílíát. Széles ragasztócsíkkal rögzítsd a hátoldalon és már mehet is a kiszemelt falra!

Pontos útmutató:

http://www.freshlyhandmade.com/2012/08/quilters-design-wall.html

Az alkalmi tervezőfal lehet vászon roló vagy vetítővászon, amit a mennyezetre szerelhetsz valami elé /mondjuk az anyagos polcod elé/ ezt alkalmanként visszatekerhet, amikor nincs rá szükséged.

https://www.sewathomemummy.com/2017/03/CheapDIYRollAwayDesignWall.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/XlSdT+(Sew+at+Home+Mummy)&m=1

http://www.sewkatiedid.com/2011/04/08/whats-an-artist-to-do-2/

Ezzel a megoldással ajtó vagy ablak elé is szerelhetsz/tetthetszJ/ megfelelő méretű vásznat.

A teljesen szabadon álló, hordozható tervezőfalhoz itt találsz bővebb leírást:

https://roseprairiequilts.blogspot.com/2017/08/how-to-make-portable-design-wall.html


VarrógépCentrum ajánlata

Pfaff quilt expression 720 varrógép
Mindenki számára tökéletes választást jelent, akár quilt-et tűzne, akár lakásdekorációs tárgyakat varrna, akár ruhadarabokat készítene. A tű jobbján elhelyezkedő közel 250 mm-es varrófelület ideális nagyobb anyagdarabok varrásához.
Beépített felső anyagtovábbító rendszer (IDT™-system)
A PFAFF® 1968-ban szabadalmaztatott beépített kettős anyagtovábbítója minden textilt egyenletesen és biztosan vezet, így tökéletes varratokat készíthet még a legmakacsabb anyagokra is.
További részletek