E-hírfolt 2021. február

Kedves Céhtagok!

A 2021-es év tagdíj befizetés határideje lejárt.
438 céh tagunk van, közülük 90- új tagok.
Nagyon köszönjük a hűségét a volt tagoknak, akik megújították a tagságukat és nagy szeretettel, örömmel üdvözöljük az újakat. Közülük vannak, akik már voltak céh tagok és vannak, akik most léptek be először. Minden szempontból színes társaság vagyunk, sajnos kevesen.
Természetesen később, sőt egész évben bármikor be lehet lépni a céhbe.
Nagy elismerés a vezetőség tagjainak, akik ezt a tagdíjbefizetést és tagnévsor összeállítást levezényelték.
Sikeres évet kívánok mindnyájunknak.
A vezetőség nevében Dr. Kalydy Antónia elnök


Felhívás

Őrületes tervezési üzemmódra kapcsoltunk és ezennel szeretnénk benneteket is bevonni a készülődésbe.
A következő OFF-ra látogatóknak (részletek hamarosan), szeretnénk apró ajándékkal kedveskedni, aminek megtervezésére-kivitelezésére keresünk olyan foltvarró csoportot, akár többet is, aki ennek megvalósításából ki nem maradna!
Kérünk benneteket, hogy ötleteiteket 2021. március 31-ig osszátok meg velünk, hogy a továbbiakat megbeszélhessük!
Üdv: Antónia, Erika, Csilla, Mónika, Évi

Mesterblokk

Átvettük a stafétát Szomor Ágitól, akinek az összeállítási munkáját őrzik a meglévő céhlevelek, hálás köszönet érte. Amint megbeszéltük, átveszem a nála lévő blokkokat és remélem, jó utódja leszek.

Ha új céhtag vagy, esetleg elmaradtál a mesterblokkal, varrj egy pontosan 20×20 cm-es mini quiltet, kedvenc technikáddal, blokkoddal, anyagjaiddal, mondanivalóddal, egy olyan mesterblokkot, amire 10-20 év múlva is büszkén, elégedetten nézel rá.

Ha kezdő foltvarró vagy, akkor se keseredj el, majd elkészíted a saját mesterblokkodat, akár egy társad segítségével, akár egyedül amint meg szeretnéd mutatni, hogy mit tanultál.

A blokk legyen letűzve, szépen beszegve, a hátlapjára legyen feltüntetve a készítője neve és az évszám, ezek a feltételek elengedhetetlenek az összeállítás előtt.

Remélem, ismét össze tudunk állítani új céhleveleket a beérkezett minőségi mesterblokkokból, tovább ápolva ezt a szép hagyományt.

Aki meg kedvet kap újat varrni, itt a régi tagokra gondolok, annak a munkáját is szeretettel fogadjuk, hiszen ezzel a fejlődését is igazolni tudja. Hiszen lássuk be, pont ez jó a foltvarrásban: évről, évre egyre jobbak leszünk!

Az elkészült mesterblokkokat az alábbi címre várjuk:

Sólyom Melinda, 2120, Dunakeszi, Kagyló u 47/1.

Mintaként szívesen bemutatjuk Szécsényi Anita mesterblokkját, amit 2020-ban küldött el nekünk.


Céhmesteri cím

Kedves foltvarró társak, quilt művészek!
Szeretnénk meghirdetni a céhmesteri címre való pályázatot.
A céh alapszabályában olvashattok arról, hogy hogyan lehet elnyerni és odaítélni ezt a megtisztelő címet.
https://archive.foltvarro.hu/szabalyzatok/
Hosszú évek óta nincsenek új céh mestereink. Az elmúlt években sokan, sokfelé pályáztatok és nyertetek. Kérlek számoljátok össze ezeket a díjakat!!!
Az OFF idejére készítsetek céhmesteri pályázatot, amit szintén egy arra érdemes zsűri fog elbírálni. Az ott megszerzett pontokkal kiegészítve és a díjnyertes pályázatok pontjait hozzáadva, úgy hiszem többen méltók lesznek a céhmesteri címre.
Bővebben a következő E -Hirfoltokban.
Dr Kalydy Antónia

 


Farmerből nyaklánc 2.

Kitűnő alkalom a kisebb darab farmeranyagok megmentésére.
Az elkészítésénél nincs szükség varrógépre, talán a ferdepántnál meggyorsíthatjuk a folyamatot, de akik szeretnek kézzel varrni, ők teljesen mellőzhetik.
Amire szükségünk lesz:
– változó méretű, egyenlő szárú háromszög formára vágott farmeranyag darabok. Egyszínű vagy sokszínű, kinek mi tetszik.
– vékony varrótű + erős cérna de az is duplán fűzve.
– olló és olyan célszerszám amivel a tű áthúzását segíthetjük.
– ragasztópisztoly
– 1db pici gomb vagy patent.

Kezdjük el szorosan felsodorni a kiszabott darabkákat, úgy mint a kiflit vagy csigatésztát, tehát nem a csúcsával kezdjük!
Ha ez megvan, akkor szúrjuk bele a tűt a csúcsába, majd át a kis hengeren és párszor tekerjük rajta körbe a cérnánkat. Fontos hogy jó alaposan rögzítsük, ne legyen esélye lebomlani. Párszor érdemes átböködni és itt lehet be kell vessük a csípőfogót, vagy valami más eszközt.
Gyártsunk annyi kis hengert, amennyit elegendőnek gondolunk.
Készítsünk egy FERDEpántot.
Én puhább farmeringből szabtam egy 60 cm hosszú és 3.5 cm-es csíkot, ami a behajtások után 1 centis lett (módszer mint a táskafülnél). Majd a vasalóval segítettem neki, hogy kicsit ovális formájú legyen. Az egyik végére kis hurkot varrtam, a másikra egy picike gombot.
A ragasztópisztolyból egy-egy pöttyet nyomtam a pántra,és szorosan egymás mellé egyesével rögzítettem a kis hengereket.
Tovább is lehet díszíteni színes hímzőcérnával, gyönggyel, flitterrel.
Az egyáltalán nem baj, ha a viselés folytán „kiszőrösödne”, direkt jó tesz neki. Egyszínű pólóval, blúzzal viselve nagyon mutatós.

Gálné Vida Éva


Kosár tutorial

Mire lesz szükséged?
– 10 m 6 mm átmérőjű tűfonatolt kötél
– anyagszél, vagy max. 2,5 cm-es szálirányban felmetélt anyag.
– stiftes papírragasztó
– 4 db hosszú gombostű
– 4 db normál gombostű
– olló
– öngyújtó
– ragasztópisztoly

Ezt a kosarat azért neveztem el multifunkciósnak, mert tényleg mindenre lehet használni. Készítettem már kenyérkosarat, szakajtót, karácsonyi verziót, az unokáimnak csecse-becse tartót és egész nagyot is, amit a lányom plédtartónak használ. De ismerőseim nagyon örültek a kosár, edényalátét és konyharuha kombinációnak is.
A varró szobádban jó szolgálatot tehet szabásnál az apró fecnik összegyűjtésére, kis méretű maradékok tárolására.
Adj új értelmet az anyagszéleknek, a keskeny textilcsíkoknak!

Jó varrogatást!

Nagy Enikő


Húsvét

A kereszténység legnagyobb ünnepe, illetve a valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet idén április 2-4 között tartunk. A húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelyek eleme a feltámadás, az újjászületés.

Mi foltvarrók honnan is gyűjtsünk ötletet, mit is varrjunk/miről varrjunk gyorsan és egyszerűen a családnak, minek is örülnének?

Kezdjük az elején a húsvét jelképeiről az alábbi linken olvashatok:

7 húsvéti jelkép és jelentése – Bien.hu

A bárányokról a Színes ötletek blogján is olvashattok, melyben aranyosabbnál aranyosabb állatokat találtok szabásmintákkal spékelve:

Ellenállhatatlanul édes báránykák – Színes Ötletek Blog

Amit a fenti linken nem található meg a tányéralátét, amely most első körben bárányka formájú, de húsvétig még nyuszi és csibe változatot is tervezek varrni az unókahugaimnak, melyet a „Magyar Foltvarró Céh / Hungarian Patchwork Guild” TAGOK csoportja | Facebook csoportba feltöltök majd és ahová várjuk az általatok húsvétra készített quilteket, asztalterítőket, barikat, tojásokat.

Szó mi szó elég sokat szörfözök a neten ha rákattanok egy témára, kedvencem a pinterest, de nagyon ritkán varrok meg egy az egyben valamit még ha ingyenes mintát találok akkor sem, valahogy mindig kicsit más lesz belőle, szeretem a saját magam kedve szerint megvarrni a dolgokat – próbálkozom a lehetetlennel. Valahogy így készült a bárányos tányéralátét is.

Az alábbi linken található bari kifestőt használtam kiindulási alapként, csak lábait „eltávolítottam”.

Barikifestő

Lementettem, majd A4-es lapra kinyomtattam, kivágtam a mintát, bár már akkor tudtam hogy az kicsi lesz ezért szabáskor megnagyobbítottam a varrásszélességen túl is, végső mérete ~31*21 cm.

 

Az egyes darabok színben passzoló tűzőcérnával gépi pelenkaöltéssel rögzítettem, de cikk-cakk öltéssel is ugyanezt a hatást lehet elérni, a szeme fehérjét beletűztem, nem szabtam ki külön.

Tűzéshez szendvicset készítettem és bari lévén adta magát „göndör tűzés” és méretre vágtam.

 

Az utolsó lépés a szegés, ha most ez egy négyzet alakú akkor egyenes pánttal, ha kerek/ovális ferde pánttal be tudtam volna szegni vagy esetleg körbe is varrhatnánk sűrű cikk-cakkal. Jelen esetben a kifordítós technika mellett tettem le a voksomat, mint legegyszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető „szegési mód”.

TOJÁS nélkül nincs húsvét, itt találtok ingyen letölthető tojás mintát

Nézzétek ezeket a tojásokat, engem arra inspirálnak, hogy varrjak olyan tojás formájú tányér alátéteket húsvétra melynek a mintáját „csak” a tűzés adja, mit gondoltok? Ki próbálja ki? mutassátok várjuk a csoportba.

 

Krauszné Bartók Erika

 

HÚSVÉTI TOJÁS ARTICSÓKA TECHNIKÁVAL

A húsvét alkalmával szeretjük feldíszíteni lakásunkat, szebbé tenni környezetünket is.

Engedjétek meg, hogy egy általam kedvelt tojásdíszítési technikát bemutassak nektek, megjegyezném, hogy a karácsonyi gömbök és díszek is készülhetnek articsóka technikával.

Mi is az articsóka technika?

Hungarocell tojásra/ gömbökre sok-sok apró gombostűvel összehajtott anyag/ szalag darabokat rögzítünk, utánozva az articsóka növény egymást fedő leveleit.

Anyagszükséglet:
– Hungarocell tojások/gömbök
– Tapétavágó kés, szike,
– Olló, puha ceruza
– Szabáshoz körkés, vágólap, vonalzó
– Patchwork anyagok, szalagok, akár organza, vagy vékonyabb fényes dekor anyag
– Keskeny szalagok, farkasfog takarásra
– tetszés szerint: gyöngyök, díszek, apró művirágok, masnik, rózsák, madarak stb.

Elkészítése:

  • 5 cm oldalhosszúságú textil négyzeteket vágunk vagy 2,5 cm széles szalagokból 5 cm hosszút (a lényeg, hogy a szalag hossza kétszerese legyen a szélességének)
  • a tojást 4 részre osztjuk, ceruzával berajzoljuk.
  • a tojás tetejét egy kisebb négyzettel, anyag darabbal befedjük, 4 sarkát legombostűzzük
  • az anyag négyzeteinket félbe hajtjuk, majd a sarkait a középvonalhoz, így háromszög alakú anyagunk lesz,
  • a berajzolt vonalakra a tojásra helyezzük a meghajtogatott anyagot és 5 ponton rögzítjük/rágombostűzzük, első körben 4 darabot helyezünk fel, ezt folytatjuk a tojás feléig
  • a tojás másik oldaláról elindulva ugyanezt megismételjük
  • lezárjuk ezt a közép vonalat, keskeny szalaggal, vagy farkasfoggal, gombostűvel szintén rögzítjük
  • befejezésként a tojás keskenyebb végén, közepén, díszes gombostűvel rögzítve szalagból akasztót készítünk. Itt díszíthetünk apró masnival, virággal gyönggyel stb.

Az alábbi képekkel illusztráljuk…..

Elkészültünk a tojással mehet a tojásfánkra és készülhet a következő, a variációk száma közelít a végtelenhez, de az alapja ennyire egyszerű. Lehet a tojás “közepéről” is indulni, csak egyszínű anyagokat használni, a színeket mindenki a maga tetszése szerint választhatja meg.

Ráadásként egy még egyszerűbb tojásdíszítés:

Egy hungarocell tojást ceruzával osszunk 4 részre és tapétavágóval vágjuk be, majd vágjunk ki 4 odaillő „tojás-alakú” anyagokat és óvatosan gyömöszöljük be a résekbe. A réseket szalaggal takarjuk el és a végén szintén a szalagból képezzünk akasztót és rögzítsük gombostűvel.

 

 

Jó munkát, Dr. Kalydy Antónia



Bemutatkozik az Orosházi Foltvarró Egyesület

Orosházán a foltvarrás – a visszaemlékezések szerint – 1995-1996 táján indult. Szikoráné Dénes Katalin vezetésével az akkori Ifjúsági Házban alakult meg a csoport lelkes tagokkal, akik a mai napig „foltoznak”. A kezdet nem volt egyszerű, de Dolányi Anna könyvei, az akkor megjelent újságok segítették a munkát. Papírsablon segítségével, ollóval, kézzel remek alkotások születtek. A foltozáshoz szükséges anyagokat sokszor a ruhagyár hulladéka biztosította.
Később a csoport beköltözött a Művelődési Házba, ahol tovább folyt az alkotó munka, melyet kiállítás koronázott meg 1997- ben, erről a helyi sajtó is beszámolt.
A csoport vezetését Fazekas Éva vette át, a kis csapat egyre ügyesebb lett, évente bemutatkoztak kiállításukkal a város lakóinak.
2003-tól működünk egyesületként. Így lehetőség van pályázatokon indulni, a megnyert összegeket eszközbeszerzésre fordítani, illetve az évente megrendezésre kerülő őszi foltos napra.
Az egyesület vezetésével 2006-ban Szász Jánosné Irénkét bízták meg a tagok.
Jelenleg Végváriné Rehák Gizella az egyesület vezetője.
Mára rendszeressé vált a környékbeli foltos rendezvények látogatása, részvétel nyári táborokban / Mezőtúr, Karcag, Felsőtárkány, Mártély, Céhes csendes tábor/, oktatók hívása, akiktől egy-egy újabb fortélyt, mintát lehet megtanulni. Ezeket a tanulási alkalmakat összekötjük a barátságok erősítésével is, hiszen a környező településekről is jönnek foltvarrók és mi is szívesen megyünk a többiekhez tanulni.
Igyekszünk az országos foltvarró vérkeringésbe is bekapcsolódni, elmenni az OFF-ra, a regionális találkozóra, Kecskemétre, tavasszal Tatabányára.
A kezdetekhez képest sokkal több a lehetőség mintákat, technikákat tanulni, hiszen az internet számtalan ötletet ad, a nyomtatott sajtó is szélesebb választékot kínál.
A csoport jelenleg 15 fővel működik, ebből 10 fő Céh tag. / 5 fő az idén lépett be a céhbe/.
Foglalkozásainkat szerdánként tartjuk a Petőfi Művelődési Központ klubtermében. Ezeken az alkalmakon egy-egy újabb minta megtanulása a cél, melyet mindenki a saját igényeinek megfelelően használ fel. Készülnek terítők, táskák, takarók és egyéb szépségek. A tanítást a csoport tagjai végzik.
Minden évben megrendezzük ősszel a kiállításunkat és a foltos napunkat. Ez a rendezvény igen népszerű a foltosok körében, minden alkalommal sokan keresik fel. Határontúli látogatóink is vannak, Zentáról és Magyarkanizsáról is érkeznek vendégek. A foltos napon lehetőség van találkozóra, tapasztalatcserére, vásárlásra. A kiállítást egy hétig tekinthetik meg az érdeklődők, akik érkeznek is szép számmal ez idő alatt. A helyi és a megyei sajtó szívesen tudósít erről a színes rendezvényről. A művelődési ház és a városi önkormányzat támogatja munkánkat.
2016. óta megrendezzük a „Varrjunk a szabadban!” programot is júniusban. A város lakosai megnézik a sok-sok foltos hölgyet és alkotásaikat, hiszen ez a rendezvény is vendégekkel az igazi.
A szakkör tagjai bekapcsolódnak a város közösségi életébe, a művelődési ház rendezvényein részt veszünk kiállítással, játszóházat tartunk gyerekeknek iskolákban, a gyerekkönyvtárban. Ha hívnak, megyünk falunapi rendezvényre is. A Vadvirág Esély klubban és az idősek otthonában kiállítunk, jótékony célra felajánljuk munkáink egy-egy darabját.
A járvány minket is bezárt, elmaradtak a foglalkozásaink, de senki nem unatkozik. Nem tétlenkedünk, varrunk, készülünk a reménybeli újabb találkozásra, kiállításra, tartjuk a kapcsolatot az interneten és telefonon.
Adományként maszkot varrtunk a kórház dolgozóinak, babatakarókat ajándékoztunk a kórház csecsemő és gyermekosztályának, meglepetést vittünk a mentőállomás dolgozóinak karácsonyra.
A tavalyi év nehéz volt, de öröm is volt benne. Csoportunk egyik tagja, dr Kalydy Antónia, lett a Magyar Foltvarró Céh elnöke. Nagyon büszkék vagyunk rá.
Idei év meglepetése, Végváriné Rehák Gizella megkapta a Művelődési Ház Petőfi emlékérmét, a háttérben végzett közösségépítő tevékenységéért.
A csoport tagjai közül dr Kalydy Antónia többször pályázott az Országos kiállításokra és egyéb más a Céh által meghirdetett nemzetközi pályázatokra.
A Foltmodern csoport és amerikai testvércsoportja által kiírt egyik pályázaton első helyezést ért el 2018-ban.
Terveink vannak, szeretnénk tovább vinni a hagyományokat, újabb tagokat csábítani közénk, újabb szépséget alkotni, látni, együtt lenni a foltos barátainkkal közel s távol!
Köszönjük!
Végváriné Rehák Gizella

A képek a kiállításaink alkalmával készültek egy-egy munkáról, a csoportról.


Varrógépcentrum ajánlata

Pfaff quilt expression 720 varrógép

A Pfaff 720 tökéletes választást jelent, akár quilt-et tűznél, akár lakásdekorációs tárgyakat varrnál, akár ruhadarabokat készítenél. A tű jobbján elhelyezkedő közel 250 mm-es varrófelület ideális nagyobb anyagdarabok varrásához is.

A beépített kettős anyagtovábbítója minden textilt egyenletesen és biztosan vezet, így tökéletes varratokat készíthetsz még a legmakacsabb anyagokra is.

Az exkluzív öltésszerkesztő funkcióval új 9 mm-es öltéseket tervezhetsz, vagy módosíthatod a gép alapértelmezett öltéseit.

További részletek megtekintése


JUKI Magyarország ajánlata

Juki HZL-F széria

Új evolúció az öltések minőségében és a varrás specifikációban.
A gyönyörű varratok és kitűnő anyagtovábbítás teljesítményének érdekében, adoptáltuk az ipari technológiánkból a BOX-FEED anyagtovábbító rendszert. Ezzel kiküszöbölve az anyag húzását és a rétegek elcsúszását. Ez a technológiai megoldás biztosítja a kiváló öltésminőséget a különböző vékony és vastag anyagoknál egyaránt.
A HZL-F szériák széles varróteret biztosítanak a nagyobb munkák megvarrására is.
Az automata szálvágás, a szenzoros gomblyukvarró rendszer, a térdemelő, az automatikus tűbefűző és még sok más funkció lesz segítségére a legbonyolultabb varrnivalók elkészítésében is.

További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!


Hobbyművész ajánlata

 

15% kedvezmény MFC tagoknak a Hobbyművésznél!
személyes vásárlásnál és online rendelésnél

A Magyar Foltvarró Céh tagoknak 2021-ben is 15% kedvezményt adunk a kiváló minőségű patchwork anyagainkból és elsőrangú Vlieseline flízeinkből.
A kedvezmény akciós anyagokra nem érvényes!

Magyarországon elsőként mutatjuk be a legfrissebb megjelenésű anyagcsaládokat a MODA, Makower, Robert Kaufman, Windham, Free Spirit, Tilda tervezőitől, mindemellett közel 100-150 féle egyszínű Kona Cotton vagy Grunge anyag közül lehet választani.
A Freudenberg Vliesstoffe flízei is nagy választékban kaphatók nálunk.

Online rendelés esetén webáruházunkban a rendelés összegzésénél a megjegyzésbe kell beírni a tagsági számot az MFC megjelöléssel. A kedvezményt a rendelés még nem tartalmazza, azt a számla kiállításakor fogjuk megadni.
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.
Várunk benneteket!!
www.muveszellato.com/patchwork


TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

TÓTÁGAS KREATÍV HOBBI WEBÁRUHÁZ

HOBBI – MŰVÉSZ – PATCHWORK

minden mennyiségben!

ALKOSS, ÖRÜLJ, ÉLJ!

Regisztrálj a 10% kedvezményért!

https://www.totagaskreativ.hu/


Csokifolt ajánlata

CSOKIFOLT- Sablonok tradicionális és egyedi tervezésű mintákhoz

Jelenleg több, mint 150 féle termékünk van, de egyedi elképzelések alapján is gyártunk sablonokat centiméter és inch méretezéssel. Kínálatunkban megtalálhatóak gépi és kézi varráshoz sablonok, hoszúkaros tűzősablonok, különböző méretű vonalzók és applikációs technikákhoz sablonok is.

Folyamatosan bővülő termékeinkhez igyekszünk ötleteket és tanácsokat is nyújtani, illetve videóinkkal kedvet teremteni a varráshoz.

Tanfolyamokat is vállalunk csoportok számára, ahol a tanfolyam idejére biztosítjuk a sablont.

Webáruházunk: www.csokifolt.hu
YouTube oldalunk: https://www.youtube.com/channel/UCDtDBO_1dI3RPL8lPi65wOQ
Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/csokifolt


Quiltive ajánlata

Quiltive Kreatív Műhely – A foltvarrás otthona

 
2017. szeptembere óta Budaörsön várjuk szeretettel a hozzánk hasonló patchwork-rajongókat. 
Aki hozzánk ellátogat, a következőket találja a műhelyben:
– kiváló minőségű angol és amerikai méteráru
– amerikai elővágott anyagcsomagok (precut) – Layer Cake, Jelly Roll, Charm Pack, Fat Quarter
– Juki nagykaros tűzőgép, melyhez tanfolyamokat is kínálunk, ill. a kész takarókat itt le is lehet tűzni
– kiscsoportos tanfolyamok – Patchwork Péntek, praktikus kiegészítők és ruhavarrás
– Fiskars és Mettler kiegészítők 
és még sok más a jó társaság, tea és kávé mellett.
Látogassatok el hozzánk személyesen, de vásárolhattok webshopunkban is! 
A hozzánk ellátogatók céhtagok 10% kedvezményben részesülnek!